Skriva på semestern?

Så här i semestertider kan det passa bra att prata om det många författare som brödjobbar pysslar med. Vi jobbar! Vi jobbar på våra manus. Skriver ut det där råmanuset vars idé skramlat i bakhuvudet ett helt år. Redigerar de där manusen som legat färdiga på hårddisken lite för länge för att det ska kännas rättvist mot verket. Fotograferar till omslagen, pillar i bildredigeringsprogrammen. Vi sitter vid våra laptops, med våra plattor och våra pennor och kämpar med ord och text. Ja vi arbetar helt enkelt, men på semestern!? Ja, det är ju då vi har tid att skriva, när inte vardagens måsten tar upp all tid och ork.

Visst är det så att många av oss författare brinner för skrivandet, vi bara MÅSTE skriva för att må bra. Men betyder det att vårt arbete med texterna, böckerna, artiklarna, essäerna ska vara gratis? Nej, det tycker inte jag… Därför vill jag påminna hur värdefullt det är att stötta sina författarvänner, kollegor och bekanta. Eller kanske bara en fritt främmande författare du råkat fatta tycke för. Köp gärna en bok om du har råd, eller posta deras verk i dina sociala mediekanaler, prata om böckerna när tillfälle ges, lajka och dela vidare deras bilder och inlägg om böckerna. Och nä visst, promotion betalar inte några räkningar men att bli sedd för sitt hårda (oftast obetalda) jobb kan göra väldigt mycket för att hålla liv i lågan. Den som gör att författaren fortsätter att orka jobba, även på semestern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *