Den ambivalenta stenen på Torö stenstrand

I helgen var vi på en utflykt till Torö stenstrand och och Örens naturreservat. Torö stenstrand ligger längst ut på Södertörnshalvön södra spets, cirka en timmes bilresa från Stockholm. Där finns miljontals stenar, utsikt över havet och delar av naturreservatet är ett Natura 2000-område. Natura 2000 är ett särskilt skyddat naturområde med målsättning att främja den biologiska mångfalden genom bevarande och förbättring av den naturliga miljön.

Där finns som sagt miljoner stenar, men där på stranden hittade vi en konstig sten som stack ut från alla de andra. Den var (nästan) hälften svart, hälften vit. Som tur är känner en i sällskapet en geolog, så vi frågade honom vad som hänt med denna smått ambivalenta stenen. Fritt översatt från hans engelska svar här nedan:

Det är verkligen mycket på gång i den där stenen på samma gång. Det finns små rödbruna prickar i det vita partiet som är almandin, en viss typ av röd granat. Det svarta i stenen är högst troligen Basalt, vanligen vulkanisk klipptyp från havets botten. Det skulle dock även kunna vara sedimentär bergart, kanske skiffer. Det är lite svårt att säga exakt vad det vita är, eftersom det är så väderbitet. Vid första anblick ser det ut som sedimentär bergart som deformerats av hetta och tryck, men en sådan sten känns ologisk i kombinationen. Möjligen kan det vara någon sorts  plutonisk bergart, alltså en bergart bildad djupt under jordytan, möjligen granit.

Eftersom gränsen mellan de olika bergarterna är så skarp verkar det som om den vita stenen har gjort intrång i den svarta stenen, eftersom det är små vita bitar synliga i det svarta också. Det är min bästa analys utifrån bilden, för en djupare analys behöver man dela eller skrapa stenen. Den är inte särskilt värdefull, om någon undrade det.

Vi tackar vår geolog-vän för analysen, och stenen för titten. Kanske du kan hitta den om du själv besöker Torö stenstrand? Hälsa från FemiFiction i sånt fall. Kanske hen minns oss också!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *