Emojis – vår tids affektsbeskrivningar?

Att använda emojis har blivit generellt accepterat när vi kommunicerar till varandra i text. En liten gul gubbe får ofta illustrera vad vi tycker om saker och ting, utan att vi faktiskt behöver klä våra känslor i ord. Emojis underlättar i kommunikationen men kan också försvåra och fördunkla kommunikationen då de små figurerna också kan användas som sköld eller snuttefilt i konversationen för att slippa blotta sig och/eller gå rakt på sak.

Var tid har också sina specifika emojis och så här i Corona-tider har FemiFiction trendspanat vilka emojis som har fått ett uppsving under mars-april månad:

? – Virus-emojin. Denna lilla rackare var väl sällan skådad innan Corona uppkom? Nu ser vi den dagligen i våra flöden och meddelanden. Emojipedia beskriver att virus-emojin sedan 2020 används främst med hänvisning till Coronaviruset. I vissa (spansktalande) regioner används virus-emojin tillsammans med krona-emojin ?, då corona betyder just krona på spanska.
? – Munskydds-emojin. Emojipedia beskriver att även denna emoji sedan 2020 ofta används med hänvisning till Coronaviruset, då många under krisen har börjat använda mask när de vistas utomhus och då vårdens skyddsmasker är en bristvara.
? – Applåder/klappa händer-emojin. Den här emojin har vi ofta sett i samband med inlägg som hyllar vårdpersonalens hårda arbete under Corona-pandemin.
? – Tvål-emojin har också fått sig ett litet uppsving i våra flöden i samband med krisen, eftersom handtvätt är ett av våra främsta vapen i kampen mot smittspridningen.

Har du märkt av någon förändring i emoji-användandet i dina flödet eller hos dig själv sedan Corona-pandemins början?

Vill du läsa mer om hur olika emojis trendat under Corona-pandemin så finns en hel artikel (på engelska) på emojipedias blogg om hur emoji-användandet förändrats 2020 under rådande Corona-kris. Källa: Emojipedia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *