♀ Kvinnor är från mars? ♂

Visst vet vi att den gamla boktiteln lyder att “Män är från Mars, kvinnor är från Venus” och att författaren John Gray skriver om kvinnor och mäns fundamentala olikheter. Kort sammanfattning av boken är att män vill känna sig som alfahanar och kvinnor bara vill babbla… Och visst är vi även medvetna om att “Järnsymbolen“/tecknet för mars är det samma som tecknet för det manliga men nu är det ändå så att det händer så mycket kvinnorelaterat och peppigt i mars månad att vi ändå får ta ut svängarna här och babbla på om att mars nog även hör feminismen till!

8 mars, Internationella kvinnodagen – uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Läs gärna vårt inlägg om dagen på bloggen.

12 mars har vi en flaggdag i Sverige, då vi firar Kronprinsessan Victorias namnsdag. Några andra ståtliga kvinnonamn som har namnsdagar i mars är Christel, Gunborg, Ester, Josefina, Kim, Benita och Elma.

19-23 mars firas de fyra festdagarna Quinquatria till gudinnan Minervas ära. Minerva var visdomens och den strategiska krigskonstens gudinna i romersk mytologi men romarna dyrkade dock främst Minerva i hennes egenskap av beskyddarinna för konst, hantverk och konstskicklighet

25 mars får vi inte glömma Våffeldagen. Långsökt kvinnorelaterat? Inte alls! Våffeldagen är kort och jättegott en svensk folketymologisk förvrängning av jungfru Marie bebådelsedags alternativnamn Vårfrudagen.

28 mars, Feministiskt forum i Stockholm – en heldag i feminismens tecken. I ABF-huset i Stockholm city hålls seminarium, föreläsningar och bokbord. Ämnen som Jämställdhet + trans = sant? och Kvinnoseparatism – vägen framåt för feminismen? med mycket mera kommer att avhandlas. Hela programmet finns att läsa här.

28-31 mars,  Trans Culture Festival 2020 i Stockholm. En fyra dagars festival med workshops, uppträdanden, paneler, barnhörna och mycket mer!

Det finns också väldigt många häftiga, banbrytande kvinnor som födelsedag i mars. Vad sägs om till exempel:
Christina Charlotta Cederström, född 2 mars 1760, svensk poet, konstnär, tecknare och författare. Även ledamot i svenska konstakademien och franska konstakademien.
Rosa Luxemburg, född 5 mars 1871. polsk-tysk socialistisk politiker av judisk härkomst, dödad 1919 under Spartakistupproret. Allt som fanns utgivet av Rosa brändes senare av nationalsocialister under bokbålen runt om i Nazityskland.
Valentina Teresjkova, 6 mars 1937, sovjetisk kosmonaut och rymdingenjör, den första kvinnan i rymden.
Alice Tegnér
, född 12 mars 1864, svensk tonsättare, musiklärare och organist, anses vara den främsta svenska skaparen av barnvisor under 1900-talets första hälft och hon var bland de första som i sina visor hade barnets perspektiv i fokus.
Gerda Marie Frederikke Wegener Porta/Gottlieb, född den 15 mars 1886, en dansk tecknare och målare vars motiv ofta bestod av pikanta och dekadenta bilder av kvinnor. Hon var gift med Lili Elbe som tros vara den första transpersonen i världen som genomgick en könskorrigerande operation.
Angela Merici, född 21 mars 1474, var en italiensk nunna och ordensgrundare. Hon blev vid 10 års ålder föräldralös och drev sedan som vuxen skolor i staden Brescia för flickor.
Elsa Brändström, född 26 mars 1888, var en svensk lärare och krigssjuksköterska känd som “Sibiriens ängel”. Hon arbetade för krigsfångars rättigheter under första världskriget och fortsatte efter kriget att göra humanitära insatser. Hon skrev boken Bland krigsfångar i Ryssland och Sibirien och finansierade med intäkterna av boken sådant som skulle behövas vid krigsfångarnas hemkomst.

Bonusinfo om kvinnor och mars.
Visste ni att det är mycket troligt att den första människan som landar på planeten Mars är en kvinna? Det är i en intervju med Nasa som det har bekräftat att de första “marsianerna” antagligen blir kvinnor. Varför då? Jo, enligt en annan artikel i ämnet kan detta bero på att kvinnor inte väger lika mycket, inte äter lika mycket, gör av med mindre syre och producerar mindre mänskligt avfall än stora karlar. Tester ska också ha visat att kvinnor verkar drabbas mindre av fysiska problem förknippade med rymdvistelse och de klarar även längre isolerade vistelser bättre än män.

Coolt va?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *