Temadagar, bu eller bä?

Årets och decenniets första månad har passerat förbi med stormsteg. Vi har hunnit ta oss igenom månaden via J.R.R Tolkien day, Punktskriftens dag, Lösenordsbytardagen, Förintelsens minnesdag, Frufridagen och Internationella fetischdagen med många flera temadagar*.

Vissa temadagar, som till exempel Internationella Nalle Puh-dagen och Internationella popcorndagen, kanske mest kan kännas lite mysigt skojiga medans andra temadagar verkligen bidrar till viktiga synliggöranden, reflektioner och minnesstunder. Just Internationella fetischdagen uppmärksammades den 17 januari lite extra av FemiFiction i år eftersom förlaget i vår kommer att ge ut antologin ”Bortom den mörka sidan – Kvinnor och transpersoner om BDSM” (red. Saga Stigsdotter). I antologins texter får utövare inom BDSM själva berätta om de empowerment som skapas utifrån olika utövanden och fetischer. Det är ett perspektiv som ofta förbises i debatten kring BDSM enligt redaktören och initiativtagaren till antologin.

FemiFiction har som grundtanke att på sikt få ut en mängd böcker inom marginaliserade genrer som har liten chans att klara sig genom nålsögat hos större, mer etablerade förlag med tydligt vinstfokus. Representation är en grundpelare inom förlaget och vikten läggs vid texter som gärna faller utanför den berömda boxen och som där ovanpå har feministiska undertoner.

*Källa: temadagar.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *